Cum cumpar o pereche de incaltaminte

Indiferent ca este vreme ploioasa, ca soarele incinge asfaltul sau ca noroiul incarca poteca, un patof bun face cat o mie de imitatii. Cumpararea incaltamintei, ca si alte categorii de produse, are principiile ei care trebuie avute in vedere.

Pentru adulti am putea creiona cateva aspecte pe care sa le tinem minte:

1 – Calitatea. Decizia de a opta pentru o pereche de buna calitate este cel mai important sfat inainte de inceperea aventurii cumparaturilor. O incaltaminte de buna calitate va oferi flexibilitate, absorbtie eficienta a socurilor, foarte important, o perioada lunga de folosinta.

2 – Sa se potriveasca. Degeaba ne place cum arata o pereche de pantofi sport daca nu se aseaza bine pe picior. Constructia este diferita pentru fiecare corp in parte, asa ca incaltamintea trebuie probata in mai multe locuri ca sa se muleze corect, pentru a nu face bataturi in cazul caicaielor, sa nu apese pe degete si sa produca rani sau sa se plieze bine pe bolta plantara.

 

3 – Pielea ecologica. Un pantof pe care il vom incalta zilnic va fi confectionat din piele eco, deoarece se va mula bine iar flexiile nu vor afecta calitatea, nu vor aparea crapaturi. In plus, pielea va fi moale si nu va produce zgarieturi, miros neplacut

4 – Forma la varfuri. Un pantof trebuie sa respecte forma anatomica a picioarelor, ceea ce se traduce prin largime la varf si rotunjime. Prin aceasta croiala degetele vor avea loc, nu vor fi exercitate presiuni.

5 – Flexarea pantofului. Daca un pantof nu poate fi flexat, indoit, atunci cand este incaltat, inseamna ca este prea mic, sta prea strans.

6 – Incaltaminte de sezon. Normal este sa ne incaltam cu incaltaminte de sezon. Chiar daca moda doreste sa intoarca pe dos ce este normal, o folosire adecvata va aduce beneficii in primul rand pentru confort. Bocancii se incalta iarna deoarece sunt incaltari groase; se pot folosi insa in conditii extreme cum ar fi drumetiile pe poteci de munte. Folosirea lor pe timp de vara aduce disconfort termic si iritatii.

7 – Returnarea in cazul problemelor. Trebuie sa fim informati si sa ne cunoastem drepturile: pentru orice incaltaminte careia i se dezlipesc talpa sau imbinarile, apar fisuri in materiale sau decolorari, avem dreptul sa returnam produsul in maxim 30 de zile de la cumparare, exclusiv ziua depunerii reclamatiei, iar comerciantul este obligat sa ne inlocuiasca perechea cu una noua sau sa repare pe cea in cauza ori sa restituiasca contravaloarea cand aceasta ramane singura optiune.

Pentru copii sunt valabile toate cele de mai sus, la care putem adauga:

7 – Intrucat copiii cresc foarte repede, in prima parte a vietii se pot depasi chiar 3 marimi in decursul unui an, incaltamintea va fi cu 1 centimetru mai mare pentru ca oricum vor creste. Chiar daca la inceput par a fi incomozi, peste cateva luni se vor mula perfect.

8 – Deoarece copiii mici au obiceiul de a duce la gura tot ce prind si sa roada, materialele din care vor fi confectionate incaltarile vor trebui sa nu contina coloranti toxici si nici sa nu fie elementele lipite ci cusute.

Informati cu aceste detalii, sa mergem in pas vioi la cumparaturi, acum cand stim ce conditii trebuie sa indeplineasca o pereche de incaltaminte.

 

Recommended For You