Atacurile de panica sunt din ce in ce mai frecvente, intr-o lume din ce in ce mai stressata si mai putin atenta la semnalele pe care le transmite propriul corp. Occidentul este orientat spre exterior, in vreme ce traditia Orientului ne invata sa privim in noi insine, asa cum face qigong-ul, stiinta straveche, cu radacini in negura vremurilor, in preistorie.
Chiar daca qigong-ul a aparut acum cateva mii de ani, tehnicile pe care acesta le propune sunt adaptabile si aplicabile la problemele omului modern, principiile energetice ale fiintei umane ramanand aceleasi. Energetic privind lucrurile, in momentul in care totul este in armonie, atat boala cat si manifestarile ei dispar fara urma. Echilibrul este cheia unei sanatati perfecte, atat fizice cat si mentale.
Exista articol foarte interesant, scris de Ovidiu Pescarasu (profesor de qigong si arte martiale)
- referitor la faptul ca atacurile de panica se trateaza prin tehnici energetice specifice qigong-ului, in care sunt prezentate mai in detaliu aspectele legate de interactiunea dintre organe si emotiile care le guverneaza. Exista si cateva recomandari ale unor exercitii care ar trebui practicare pentru vindecare.
Atacurile de panica se combina foarte des cu starea de anxietate, aceasta derivand si din faptul ca, in unele situatii, individul afectat traieste cu teama permanenta a aparitiei unui atac de panica. Astfel de creaza un cerc vicios, din care greu se poate iesi, fara ajutor medical.
Antidepresivele sunt medicamentele folosite pentru a scoate individul din starea de anxietate si pentru a preveni atacurile de panica. Este mai mult decat evident ca orice fel de antidepresiv are si efecte colaterale, astfel incat nu poate fi luat o viata intreaga, fara pauze.
Qigong-ul chinezesc abordeaza problema energetico-emotional, in sensul ca, fiecare organ este responsabil cu, si influentat de un anumit sentiment. In medicina traditionala chineza, organul care este afectat de frica este rinichiul. Ca atare, in majoritatea tratamentelor de acupunctura se echilibreaza energetic meridianul rinichiului, ajungandu-se astfel ca teama sa fie diminuata, pe cale de consecinta si starea de anxietate, lucru care duce la disparitia atacurilor de panica.
Fara doar si poate, qigong-ul, bazat pe medicina traditionala chineza, pare sa aiba un raspuns cel putin rezonabil la dezechilibrele care apar la individul care traieste in societatea moderna. El abordeaza oarecum holistic problemele, desi foarte pragmatic. Este vorba despre a privi intregul, nu partile componente, ceea ce duce la intelegerea problemei de ansamblu, si rezolvarea ei pe cai neinvazive, nu doar tratarea efectului.
Viata este mult prea complexa pentru a putea fi rezolvata cu un pumn de pastile linistitoare, asa cum se procedeaza in cazurile tratamentului atacului de panica. Trebuie sa intelegem asta si sa privim energia in ansamblu, asa cum face qigong-ul.