Utilizarea manusilor chirurgicale in mediul sanitar

Se pot distinge cel putin trei motive pentru care personalul medical trebuie sa foloseasca manusi si halate medicale. Unul dintre aceste motive este acela, ca aceste manusi chirurgicale si manusi latex, reduc riscul de infectare la locul de munca, atunci cand personalul medical intra in contact cu pacientii infectati sau secretiile acestora. Utilizarea manusilor chirurgicale sau de unica folosinta, este o componenta importanta a sistemelor de precautii universale. De asemenea, aceste manusi latex de unica folosinta, reduc riscul de infectare a pacientilor, cu agenti patogeni tranzitorii.

Utilizarea manusilor nu este o alternativa la spalarea si tratamentul antiseptic al mainilor. Manusile nu sunt singurele mijloace de incredere pentru a preveni infectia din mai multe motive. Unele tipuri de manusi latex nu sunt 100% impermeabile la microbi, 20-30% dintre manusile chirurgicale sunt deteriorate in timpul interventiei chirurgicale, iar metodele de refolosire in mod repetat isi reduc proprietatile de protectie.

Manusile de unica folosinta nu trebuie refolosite
Daca obisnuiesti sa folosesti aceleasi manusi de unica folosinta pentru examinarea mai multor pacienti, igienizeaza-ti mainile cu tot cu manusi, deoarece diagnosticarea tuturor pacientilor cu acelasi manusi, nu este recomandata. Cel mai indicat este sa cumperi seturi de manusi chirurgicale sau latex, deoarece nu este intotdeauna posibil sa se elimine complet flora existenta pe manusi. In plus, o crestere a perioadei de purtare a manusilor, duce la acumularea de umezeala in interor, aceasta continand un numar mare de microorganisme.

Orice manusi, chiar si cele mai moderne si super-puternice au punctele lor slabe, pe care trebuie sa le cunosti. In primul rand, dupa cum se stie, manusile medicale nu sunt fabricate din metal si, prin urmare, nu sunt capabile sa protejeze pielea de obiectele ascutite. Singura modalitate de a crea o marja de siguranta, este de a purta doua perechi in acelasi timp. S-a constatat ca nu exista manusi absolut impermeabile pentru microorganisme. De exemplu, virusii sunt capabili sa patrunda in manusa, deoarece dimensiunile lor este comparabila cu dimensiunile de micro-puncte intr-o manusa complet noua. De multe ori lichidul patrunde prin materialul manusii chirurgicale, si, cel mai trist lucru este faptul ca duce la imbolnavirea personalului medical.  Din pacate, multi medici nu pot renunta la obiceiul de a folosi o singura pereche de manusi pentru diagnosticarea tuturor pacientilor. Si, din pacate, metodele adoptate pentru sterilizare reduc semnificativ proprietatile protectoare ale manusilor reutilizabile.

Manusi latex moderne
Manusile moderne, nu sunt realizate doar dintr-un latex traditional, ci si din vinil, neopren, nitril. Din pacate, nu exista date privind analiza comparativa a tuturor proprietatilor protectoare. Insa, este posibil sa se dea cativa indicatori privind proprietatile manusilor din latex si din vinil. Asistentele folosesc adesea manusi latex nu numai in timp ce lucreaza cu pacientii, ci, de asemenea, si pentru tratarea suprafetelor infectate, pentru sterilizarea instrumentelor medicale si asa mai departe. Utilizarea acelorasi manusi timp de ore indelungate, duce la acumularea de transpiratie in interiorul lor, continand un numar mare de microorganisme. Functia de bariera (protectie) a manusilor este influentata de multi factori: tipul si gradul acestora, tipurile de proceduri, durata utilizarii, conditiile de utilizare (de exemplu, contactul cu substantele chimice). Prin urmare, in primul rand, este necesar sa se compare caracteristicile fizice ale diferitelor tipuri de manusi, cum ar fi extensibilitate, grad de permeabilitate, usurinta de punere pe mana, conductivitate electrostatica etc.

Recommended For You